Ga direct naar: Hoofdinhoud
slapend persoon in bed
Isabella Fischer, Unsplash

Gemiddeld zitten we 85% van onze tijd binnen.

Thuis, op school of op het werk. En overal staan lampen aan. Hoe heeft al dat artificieel licht effect op jou?

klok 2
Ann Poan, Pexels

Elk mens, elk dier en elke plant heeft een biologische klok. Die klok regelt of je wakker of juist moe bent. Dat wordt onder andere bepaald door hoeveel licht je ziet.

Simon Berger, Pexels

Ochtendlicht is het beste licht om wakker te worden. Daar zitten veel blauwe lichtgolven in. Wordt het donker? Dan verschuiven de blauwe lichtgolven naar rode: de kleuren van de zonsondergang.

Zodra het donker wordt maakt je brein uit zichzelf een stofje aan: melatonine. Dit geeft een signaal aan je lichaam dat je moet gaan slapen.

classroom2
Yan Krukau, Pexels

Ledlampen, die we nu overal gebruiken, hebben veel blauw licht. Blauw licht stopt de aanmaak van melatonine, daardoor blijf je wakker. Logisch dat die in het klaslokaal hangen, dan let je op!

meisje op telefoon in de nacht
Mikotoraw photographer, Pexels

In tv’s, computers en telefoons zitten allemaal ledlampen.

Als je tot diep in de nacht op je telefoon zit, kijk je dus continu naar blauw licht. Dat verstoort je biologische klok. Zeker mensen tussen de 13 en 17 jaar zijn gevoelig voor blauw licht, zeggen licht-wetenschappers.

gloeilamp, NEMO Science Museum
Gloeilamp, NEMO Science Museum

Voor de ledlamp, gebruikten we overal gloeilampen. Gloeilampen gaven veel minder blauw licht en juist veel meer rood licht. Dat deed minder met onze biologische klok. Te veel blauw licht is dus een recent probleem!

"Als we licht krijgen op de verkeerde tijd, is dat slecht. Maar als we niet genoeg licht krijgen tijdens de dag, dan worden we ook humeurig."

Mariana Figueiro, programmadirecteur van het lichtonderzoekscentrum tegen Pfizer
Persoon aan bureau in de nacht, moe
Tima Miroshnichenko

In de winter zijn de dagen kort. Artificieel blauw licht is dan juist handig om nog even wakker te blijven na de zonsondergang. Dan krijg je iets meer licht en ben je niet om 5 uur al moe.

vrouw staat voor licht raam, dansend
Thirdman, Pexels

Om je biologische klok goed te laten lopen, sta je op met het vroege ochtendlicht. En leg je je telefoon weg voordat je naar bed gaat.

lamp oranje

Kunnen we ook iets doen aan te veel artificieel licht? 

Met meer rode lichtgolven in een lamp, misschien? Of moeten we gewoon allemaal meer naar buiten?

Bekijk een ander verhaal en vind meer uit: