Gemiddeld zitten we 85% van onze tijd binnen.
Thuis, op school of op het werk. En overal staan lampen aan. Hoe heeft al dat artificieel licht effect op jou?
Elk mens, elk dier en elke plant heeft een biologische klok. Die klok regelt of je wakker of juist moe bent. Dat wordt onder andere bepaald door hoeveel licht je ziet.
Ochtendlicht is het beste licht om wakker te worden. Daar zitten veel blauwe lichtgolven in. Wordt het donker? Dan verschuiven de blauwe lichtgolven naar rode: de kleuren van de zonsondergang.
Zodra het donker wordt maakt je brein uit zichzelf een stofje aan: melatonine. Dit geeft een signaal aan je lichaam dat je moet gaan slapen.
Ledlampen, die we nu overal gebruiken, hebben veel blauw licht. Blauw licht stopt de aanmaak van melatonine, daardoor blijf je wakker. Logisch dat die in het klaslokaal hangen, dan let je op!
In tv’s, computers en telefoons zitten allemaal ledlampen.
Als je tot diep in de nacht op je telefoon zit, kijk je dus continu naar blauw licht. Dat verstoort je biologische klok. Zeker mensen tussen de 13 en 17 jaar zijn gevoelig voor blauw licht, zeggen licht-wetenschappers.
Voor de ledlamp, gebruikten we overal gloeilampen. Gloeilampen gaven veel minder blauw licht en juist veel meer rood licht. Dat deed minder met onze biologische klok. Te veel blauw licht is dus een recent probleem!
In de winter zijn de dagen kort. Artificieel blauw licht is dan juist handig om nog even wakker te blijven na de zonsondergang. Dan krijg je iets meer licht en ben je niet om 5 uur al moe.
Om je biologische klok goed te laten lopen, sta je op met het vroege ochtendlicht. En leg je je telefoon weg voordat je naar bed gaat.
Kunnen we ook iets doen aan te veel artificieel licht?
Met meer rode lichtgolven in een lamp, misschien? Of moeten we gewoon allemaal meer naar buiten?