Voor sommige mensen gaat er niets boven de geur van nieuwe boeken. Anderen vinden een stapel boeken alleen maar onhandig en zwaar.
Gevoel of gemak bepaalt vaak of je liever op papier of digitaal leest. Maar neem je ook duurzaamheid mee in je keuze?
Een boek wordt bijna helemaal gemaakt van bomen. In het proces van bomen kappen, samenpersen en inkt printen, worden schadelijke stoffen gebruikt. Eén blaadje papier heeft door dit proces best een hoge CO2 uitstoot. Maar: papier kan je makkelijk recyclen.
Een e-reader wordt van hele andere materialen gemaakt, onder andere van zeldzame metalen. Deze metalen uit de grond halen stoot nog veel meer CO2 uit. En je kan ze niet goed recyclen. Maar: je kan wel de eeuwenoude boom laten staan
Als je eenmaal een boek of een e-reader hebt gekocht, stoot het boek geen CO2 meer uit. De e-reader wel. Waarom?
Een e-reader heeft geen papier, maar elektronisch papier. Dat is speciaal papier wat net even anders werkt dan een computerscherm, namelijk met elektronische inkt. Deze video legt uit hoe dat precies werkt.
Elektronisch papier lijkt op een moderne versie van deze telegraaf met ingebouwde printer. Net zoals de telegraaf, wordt er elektriciteit gebruikt om letters te maken.
Maar bij deze telegraaf werd elektriciteit omgezet naar morsecode: streepjes en stipjes. In een e-reader maakt elektriciteit elke pixel op een scherm zwart of juist wit. Al die pixels samen vormen de letters!
Al die pixels veranderen als je naar de volgende pagina gaat, kost energie. En downloaden van een nieuw boek kost een extra beetje energie. Je e-reader moet je dus blijven opladen om te kunnen lezen.
Of een boek of e-reader beter is voor het milieu, ligt vooral aan hoe veel je zelf leest.
Bij 1 boek versus 1 digitaal boek, wint papier met gemak. Een papieren boek is duurzamer. Maar als je per jaar ontzettend veel boeken leest, is het een ander verhaal...
Na hoeveel gelezen boeken is een e-reader duurzamer?
Lees je minder maar vind je een e-reader toch fijner?
Koop er eentje tweedehands. En gaat ‘ie kapot? Laat je e-reader repareren in plaats van ‘m weg te gooien. En vergeet niet dat je een e-reader naar een recyclepunt kan brengen! Dan kunnen de zeldzame metalen opnieuw gebruikt worden.
Wat denk jij?
Lezen we straks allemaal van e-readers? Of moeten we iets uitvinden wat geen zeldzame metalen gebruikt?