De deadline van onze klimaatdoelen nadert: helemaal klimaatneutraal in 2050
Is kernenergie een goede manier om duurzaam energie op te wekken? Vorm zelf een mening met hulp van deze story!
In Nederland hebben we al een werkende kerncentrale.
In 1974 was het groot nieuws: De Universiteit van Groningen kon gaan experimenteren met een deeltjesversneller! Zo'n versneller doet precies dat: het versnelt deeltjes.
Door de deeltjesversneller konden we onderzoek doen naar straling. Mede daardoor hebben wij nu technologieën als röntgen en PET-scanners.
Sindsdien is er heel wat discussie over kernenergie. Met zoveel verschillende meningen zie je soms door de bomen het bos niet meer. Wij zetten een aantal punten voor je op een rijtje!
1. Een kerncentrale stoot bijna geen CO2 uit. De wolken die je ziet zijn waterdamp. Tijdens de bouw, ontmanteling en vervoer van grondstoffen wordt wel CO2 uitgestoten. Maar volgens experts is dat bij elkaar opgeteld 40x minder dan de uitstoot van aardgas.
2. De bouw van een centrale is duur en duurt lang. Ook zorgt het voor maar 13% van onze energie. In Borssele moeten twee nieuwe kerncentrales komen. Die zijn met een versnelde aanpak klaar in 2035. Duurt dat te lang?
3. Zonne- en windenergie zijn niet genoeg. Zonnepanelen en windturbines nemen heel veel ruimte in. En je blijft afhankelijk van... juist: wind en zon! Kernenergie kan een goede toevoeging zijn.
4. Kernenergie is geen hernieuwbare energie. Het verbruikt uranium en dat kan opraken. Bovendien wordt uranium gewonnen in het buitenland: uit Kazachstan, Canada of Australië. Zo ben je afhankelijk van andere landen voor je energie.
5. Veel mensen denken bij kernenergie aan Tsjernobyl. Dat is niet gek! Het risico dat er iets misgaat in een kerncentrale is klein, maar de gevolgen zijn groot als het gebeurt. Kernafval blijft honderden tot duizenden jaren gevaarlijk.
Dus, wat denk jij?
Is kernenergie onmisbaar voor een groene toekomst? Of is het niet de juiste oplossing voor ons energieprobleem? Misschien ligt de waarheid in het midden...