Ga direct naar: Hoofdinhoud
Persoon op de fiets met tegenwind en paraplu
Jules Kassas, Unsplash

Met harde tegenwind op de fiets lijkt het alsof je amper vooruitkomt. Maar met wind mee vlieg je zowat over de weg. De kracht van de wind kan je goed voelen.

icoon van NL in het rood met zwarte rand

Als het hard stormt kan wind zelfs gevaarlijk zijn. Als het KNMI zegt dat het 'code rood' is, zijn er windstoten van meer dan 100 kilometer per uur. Dan wil je écht niet op de fiets zitten.

Met windkracht kan je wel goed energie opwekken in een winderig land als Nederland. 
Hoe ontstaat wind eigenlijk

windmolen, naar Bernard Francois Pasteur
Windmolen, naar Bernard Francois Pasteur, Teylers Museum

Dit demonstratiemodel werd 300 jaar geleden gebruikt om te laten zien hoe wind werkt. Ze plaatsten het molentje in een buis met een hittebron eronder. Door de windstroom draaien de wieken, zonder verder iets te doen! 

Nederland heeft veel verschillende molens. We hebben zelfs een mosterdmolen! Hoeveel molens staan er nu nog in Nederland? Ongeveer ...

windmolenpark op zee bij zonsondergang
Nicholas Doherty, Unsplash

Meer!

Er komen nog veel meer molens bij in de toekomst. Niet voor graan of mosterd, maar voor elektriciteit. Door beweging van de wieken kan je niet alleen een maler laten draaien, maar ook energie opwekken.

vector icoon voetafdruk met vormen van energie
Pixabay

Dit soort windenergie heet ‘groene energie’ omdat het een hernieuwbare energiebron is: wind wordt eindeloos gevormd door de aarde. Olie is dat bijvoorbeeld niet.

windenergiegebieden overheid
windopzee.nl

In 2030 wil Nederland 21 gigawatt aan energie halen uit windturbines op zee. Dat kan 75% van ons elektriciteitsverbruik dekken. En wat doe je als het niet waait? 

windenergiegebieden overheid
windopzee.nl

Daar hebben we afspraken over gemaakt met onze buurlanden. Door interconnectiviteit delen we windenergie met elkaar. Als het waait in Duitsland maar niet Nederland, hebben we toch wat aan de wind. 

acht windmolens op een rij, kleiner in de verte
Aysenur, Pexels

Niet mooi

Sommige mensen vinden al die windmolenparken op zee en land niet zo’n mooi gezicht. Kan het dan anders? Hmm.. We zouden de lucht in kunnen.

Mensen experimenteren al met energieopwekking door vliegende luchtturbines. Of met enorme kites. Dat is nu nog niet rendabel, maar misschien in de toekomst wel!

NASA foto van Neptunus

Misschien kunnen we verder in de toekomst wel energie opwekken met de wind op Neptunus. Daar waait het keihard, met windstoten van wel 2000 kilometer per uur. Dan ga je pas hard met je fiets!

Vraagteken lichtblauw

Wat zou er nog meer kunnen?

Kunnen we meer manieren bedenken om van wind energie te maken?

Bekijk een ander verhaal en vind meer uit: