Ga direct naar: Hoofdinhoud
Ingezoomd beeld van een opgevouwen landkaart
Cocoparisienne, Pixabay

Het is eigenlijk best gek dat je altijd op je telefoon kan kijken als je de weg kwijt bent. Onze ouders moesten vroeger routes uit hun hoofd leren, of een papieren kaart meenemen.

satelliet van SpaceX gefotografeerd van bovenaf, met kustlijn op de achtergrond
SpaceX, Unsplash

Nu gebruiken we overal Global Positioning Systems, of GPS. Die werken via satellieten. Een satelliet zweeft in een baan rond de aarde en zendt signalen naar jouw telefoon om te bepalen waar je bent.

Routeplanner in een Tesla auto op de snelweg
Brecht Denil, Unsplash

Combineer dat met een wereldkaart, en een site als Google Maps vertelt je precies waar je heen moet!

satellietfoto van Nederland op 07-07-2023
NASA Worldview Snapshot

Satellieten doen nog veel meer: ze maken foto’s van de aarde, waar onderzoek mee gedaan wordt. Je kunt met satellieten het weer voorspellen of over lange afstand bellen.

Probleem

Een satelliet gaat wel eens kapot. Maar je kunt een satelliet in de ruimte niet makkelijk opruimen... Er stapelt daardoor al jaren afval op rondom de aarde.

Hoeveel van de satellieten die nu rond de aarde zweven zijn kapot, en dus ruimte-afval?

En dat afval is niet alleen vervuiling, het is ook nog eens gevaarlijk.

icoon aarde, geel

Te veel ruimte-afval maakt de kans op botsingen tussen afval en satellieten groter. Zo groot zelfs, dat er een kettingbotsing kan ontstaan! Daarom zoeken wetenschappers naar oplossingen om ruimte-afval veilig op te ruimen.

Roze lichtbaan in het donker
Eva Bronzini, Pexels

Een van de ideeën is een laserbezem. Dat is een laser die ruimte-afval uit hun baan schiet voordat het botst. Misschien kunnen we zo’n laser zelfs maken met een heliostaat.

heliostaat en zonnecollector, Teylers Museum
Heliostaat naar Klinkerfues, Teylers Museum

Een heliostaat draait mee met de zon en vangt langdurig zonlicht op. Met een zonnecollector kan je het licht vervolgens naar één punt sturen. Misschien zou je zo zonlicht als laser de ruimte in kunnen schieten! Dan ruim je duurzaam ruimte-afval op.

voorbeeld van ClearSpace grijparm in de ruimte
ESA & ClearSpace-1

Een meer concreet idee is een heel grote grijparm, die kapotte satellieten kan opknappen of uit de weg halen van werkende satellieten. Daar wordt al hard onderzoek naar gedaan.

Moeten we kapotte satellieten terug naar de aarde sturen? Of gewoon een duwtje geven en op laten branden in de atmosfeer?

Vraagteken geel

Ruimte-afval moet een keer opgeruimd worden. Maar hoe we dat het best kunnen doen, moet nog worden bedacht!

Bekijk een ander verhaal en vind meer uit: