Ga direct naar: Hoofdinhoud
graanveld met tractor
Matt Jerome Connor, Pexels

De vleesindustrie verbruikt enorm veel energie. Energie in de vorm van land, water, voedselverwerking en broeikasgassen.

Hoe kunnen we het energieverbruik van de vleesindustrie verkleinen?

donutgrafiek van CBS over consumptie vlees en vis
Centraal Bureau voor de Statistiek

Je zou helemaal geen vlees meer kunnen eten: volgens het CBS waren al in 2020 bijna 70.000 Nederlandse volwassenen veganistisch. Nog eens bijna 300.000 aten volledig vegetarisch.

supermarktschappen koeling
Eduardo Soares, Unsplash

Volledig plantaardig eten is netto duurzamer. En de markt groeide de afgelopen jaren snel. Vleesvervangers liggen in bijna elke supermarkt in Nederland.

Maar er is een grote barrière voor veel mensen om vleesvervangers te kopen...

vrouw die een grote hap neemt van een burgerbroodje
Florencia Ciadana, Unsplash

De smaak van vlees. Een vleesvervanger smaakt toch niet hetzelfde als een biefstuk. Producenten van vleesvervangers proberen de smaak en textuur zo goed mogelijk na te bootsen. Maar dat lukt tot nu toe nog niet genoeg.

En je moet goed opletten in de supermarkt. Niet alle vleesvervangers zijn milieuvriendelijker dan een echt stukje vlees...

Kweekburger
Kweekburger, Rijksmuseum Boerhaave

Een manier om die echte vleessmaak te houden zónder het dierenleed of de milieuschade is kweekvlees. Een Nederlandse uitvinding!

Hierbij haal je stamcellen uit een dier, die in een grote bioreactor wordt opgekweekt tot een stukje vlees. Het dier blijft leven, maar jij hebt toch echt vlees op je bord.

TV uitzending eerste kweekvleesburger
World Economic Forum, commons.wikimedia.org

In 2013 presenteerde professor Mark Post de allereerste burger gemaakt van gekweekte cellen. Deze werd op TV geproefd door Hanni Rützler.

Hoe duur was deze burger?

Mosa Meat burger 2022
Mosa Meat

Maar dat gaat nog even duren. Het proces van vlees kweken is nog te duur en mensen vinden ‘labvlees’ spannend. Daarnaast is kweekvlees nog niet goedgekeurd voor consumptie in Europa.

bak vol met ggefrituurde krekels
SadiaK123, Pixabay

Misschien is het haalbaarder om meelwormen en krekels te eten? Of zijn algen het nieuwe vlees?

Vraagteken lichtblauw

Hoe zie jij de toekomst?

Eten we kweekvlees, volledig plantaardig of iets heel anders?

Bekijk een ander verhaal en vind meer uit: