Je telefoon opladen? Kies een stopcontact en het is zo gebeurd. Een elektrische auto opladen? Geen probleem!
Het Nederlandse stroomnet is overal om je heen en zit best slim in elkaar:
Nikola Tesla en Thomas Edison voerden in de 19e eeuw een ‘stroomoorlog’. Wie won er?
In elektriciteitscentrales loopt er een wisselspanning van 150.000 volt. Door een huis loopt maar 230 volt. Wisselspanning wordt daarom omgezet naar lagere spanning met een transformator zoals deze.
Maar met wisselspanning gaat er onderweg van de centrale naar jouw huis veel energie verloren. Over lange afstanden is gelijkspanning eigenlijk duurzamer.
Er komen in de toekomst allerlei nieuwe energiebronnen. We willen windmolenparken bouwen op zee en zonneparken op het platteland. Een stroomnet met gelijkspanning is dan misschien wel handig!
Maar die nieuwe energiebronnen moeten nog even wachten
Het Nederlandse stroomnet kan al die duurzame energie nog niet aan. Op een heel zonnige of winderige dag wekken we nu al te veel stroom op en ontstaat er energiefile.
De energie die te veel is opgewekt, kan vaak niet aan het stroomnet worden gegeven. Het net zit al vol. Veel opgewekte energie gaat hierdoor meteen verloren.
Tot dit probleem is opgelost moeten we een energierijke dag goed benutten. Waait het hard? Zet de wasmachine aan! Schijnt de zon? Laadt die elektrische fiets op!
Als we meer duurzame energie willen opwekken, moet het energienet slimmer ingedeeld worden. En... moet dat met wisselspanning of gelijkspanning?
Wat denk jij?
Wat is er allemaal nodig om het energienet te verbeteren?