Slecht opslaan
We gebruiken steeds meer groene energie, vooral van windmolens en zonnepanelen. Toch kunnen we deze energie slecht opslaan. Hoe lossen we dat op?
Je denkt waarschijnlijk al snel aan batterijen of accu's. En logisch ook, want deze uitvindingen zijn heel oud!
Leidse fles
In 1746 vond Pieter van Musschenbroek de Leidse fles uit. Hiermee konden we voor het eerst elektriciteit opslaan.
Elektrotherapie
Een Leidse fles is een glazen fles die of gevuld is met water of bekleed met tinfolie. Ze werden gebruikt voor experimenten, maar ook voor elektrotherapie.
Beroemd experiment
Wist je dat Benjamin Franklin in in 1752 een Leidse fles gebruikte in een beroemd experiment? Tijdens een onweersbui ving hij met een vlieger elektrische lading op. Deze lading sloeg hij op in een Leidse fles.
Bij groene energie is de opslag erg belangrijk. Ons gebruik loopt namelijk niet altijd gelijk met wat we opwekken. Op een zonnige dag heb je meer dan genoeg, terwijl je op een winteravond juist stroom te kort komt.
Waarom kunnen we de extra groene energie niet zomaar opslaan in batterijen?
Er is niet genoeg materiaal!
In een moderne batterij zit lithium, en er is geen oneindige voorraad. Bovendien hebben we lithium ook nodig voor telefoons en auto's. Maar gelukkig worden er ook alternatieven ontwikkeld...
Een pompcentrale bijvoorbeeld! De centrale pompt water naar boven en slaat het daar op. Als er stroom nodig is, laten ze het water naar beneden stromen. Zo kunnen we altijd elektriciteit opwekken.
Helaas werkt het niet overal. In Nederland hebben we bijvoorbeeld geen bergen. We kunnen het water dus niet makkelijk omhoog pompen.
Betonblokken
Er is dus iets anders nodig... Het bedrijf Energy vault werkt bijvoorbeeld met betonblokken. Door die van grote hoogte te laten vallen kunnen ze ook energie opwekken. Kijk deze video voor meer informatie.
Is dat de oplossing voor Nederland?
Of moeten we toch onze eigen bergen gaan aanleggen?