En daar hebben we in de toekomst heel wat meer van nodig. Want met een transitie naar duurzame energie worden er meer zonnepanelen, elektrische auto’s en batterijen gemaakt. Allemaal metaal!
Sommige van die metalen hebben we in overvloed. Zoals bauxiet, waar aluminium van wordt gemaakt. Of ijzer; dat is over de hele wereld te vinden.
Andere metalen zijn lastiger te mijnen. Omdat ze diep in de grond zitten, te moeilijk te vinden zijn of simpelweg te duur zijn om te mijnen.
Indium is zo’n schaars metaal.
Maar indium is nodig voor bijna elk tv-scherm en wordt ook gebruikt voor zonnepanelen en lasers. Het wordt nu alleen gemijnd als een bijproduct van zink. Als we minder zink uit de grond halen, is er meteen minder indium beschikbaar.
Grondstoffen monopolie
Daarnaast gaat het niet alleen om hoeveel er van elk metaal in de grond zit. Het gaat ook om wáár het in de grond zit. Koper, nikkel, en kobalt, alle drie belangrijke metalen voor de energietransitie, worden maar in een handjevol landen gemijnd.
Op de diepste zeebodems liggen veel schaarse materialen, die over miljoenen jaren zijn neergedaald. Maar mag je die zomaar pakken?
Of de ruimte in! Astroïden bevatten allerlei schaarse metalen. Maar is dat rendabel?
Een derde oplossing is om volledig circulair te worden. We gooien nu nog veel oude apparatuur weg. Maar als metalen 100% gerecycled worden, zijn er bijna geen nieuwe mijnen nodig.
Wat denk jij?
Hoe komen we aan voldoende metalen voor de energietransitie?