Ga direct naar: Hoofdinhoud
Kamertje met lamp aan
Sami Abdullah, Pexels

Een half uur douchen,

het licht in de hal aan laten, je computer heel de dag op stand-by stand; tegenwoordig is het makkelijk om per ongeluk energie te verspillen.

ingezoomd beeld van een lamp
Tima Miroshnichenko, Pexels

Energie kan niet uit. De energie in je stopcontact is altijd beschikbaar. Als er niks in het stopcontact zit, gaat die energie nergens heen. Maar als er stekkers in zitten met apparaten die aan staan, of op stand-by, dan stroomt er continu energie doorheen.

Met heel Nederland verbruikten we in 2022 ... aan energie

grafiek van CBS over energieverbruik tot 2023
Centraal Bureau voor de Statistiek

In 2022 hebben we collectief minder energie gebruikt dan de jaren daarvoor. Dat kwam deels door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland: energie was duurder. 

Slimme trucs

Maar van de 2.700 PJ aan verbruik, was ongeveer 13,5 PJ weggegooide energie: dat ging verloren aan sluipverbruik. Er zijn veel trucs om sluipverbruik te voorkomen:

  • apparaten uit zetten voor je de deur uit gaat
  • je huis beter isoleren om minder de verwarming aan te hoeven doen
  • eigen energie opwekken met zonnepanelen
Muntgasmeter, NEMO Science Museum

Vroeger hadden ze systemen om op je energieverbruik te letten, zoals een muntgasmeter. Door een muntje in de gasmeter te doen, kon je een aantal minuten gas gebruiken. Om te koken of te douchen. Daarna ging het gas weer uit.

Muntgasmeter, NEMO Science Museum

Dat werkte heel anders dan nu: je kon niet valsspelen of sluipverbruiken. Met de gasmeter was je heel bewust van je energieverbruik!

Ericson telefoontoestel, NEMO Science Museum
Ericson telefoontoestel, NEMO Science Museum

Of een andere vorm van bewust apparatuur gebruik: de telefoontikker.

Deze zat aan je telefoon vast en wanneer je belde, hoorde je af en toe een tik. Je hield bij hoeveel tikken je had gebeld en dus hoeveel je gesprek kostte.

amsterdamse huizen bij zonsondergang
Pexels

Vooral in studentenhuizen was zo’n telefoontikker populair. Studenten konden hierdoor één telefoon delen en je was gezamenlijk verantwoordelijk voor de telefoonkosten.

Tegenwoordig is bijna alle energie constant beschikbaar. We denken er weinig over na hoeveel we gebruiken. Als je aan het eind van de maand een hoge energierekening krijgt, heb je daar alleen jezelf mee, toch?

Dat is niet helemaal waar. Een hoog energieverbruik betekent meer broeikasgassen in de lucht. En dat is slecht voor ons én onze omgeving.

Vraagteken oranje

Bewust worden

Wat zou helpen om bewust te worden van ons energieverbruik?

Bekijk een ander verhaal en vind meer uit: