Ga direct naar: Hoofdinhoud
Oude schrijfmachine NEMO Science Museum
IBM schrijfmachine, NEMO Science Museum

Kun je je voorstellen dat studenten nog niet zo heel lang geleden hun werkstukken op een schrijfmachine moesten uittypen? Nee, toch?

Pennen groen

Typfoutje

Sinds de schrijfmachine zijn er een heleboel dingen bedacht die studeren makkelijker maken. Denk maar aan de computer, waardoor je niet steeds opnieuw hoeft te beginnen als je een typfoutje maakt.

Boeken
Mikhail Nilov, Pexels

Zoekmachines

Of het internet, waardoor je niet stapels met boeken hoeft te lenen bij de bibliotheek. Je kan informatie nu gewoon googlen.

Hoe lang bestaat Google Search al?

Boek blauw

Tijdens de coronapandemie leerden we online. Dit heeft voor grote veranderingen in het onderwijs gezorgd. Hoe zal studeren eruitzien in 2050?

Op de bank met boek over hoofd
Leeloo The First, Pexels

Sommige wetenschappers denken dat virtual reality een nog veel grote rol gaat spelen. Hoe leuk zou het zijn om over het oude Egypte te leren, terwijl je erdoorheen wandelt? Of over biologie te leren door de planten in de Braziliaanse jungle te bekijken?

“I think in the next five to 10 years, AI-driven software [...] will know your interests and your learning style so it can tailor content that will keep you engaged. It will revolutionize the way people learn and teach."

Bill Gates, Gates Notes
Brein groen

Campus nog wel nodig?

Waarom zou je in 2050 eigenlijk nog naar de campus gaan? Thuis studeren kan toch ook? Kunstmatige Intelligentie weet wat je leuk vindt en wat je goed kunt. Hij houdt bij hoever je bent en wat je nog moet leren. Hij past je stof daarop aan.

Persoon op de bank met VR-bril op
Eren Li, Pexels

Literatuur bestudeer je in de tijd en plaats waarin het geschreven werd. En Spaans leren doe je natuurlijk in Spanje. Nou ja, met een VR-bril op dan.

generated avatar of boy with cap and hoodie
Flatart, Freepik

Avatars

De avatars van jou en je medestudenten lijken zó echt dat het is alsof jullie samen in de les zitten, maar dan gewoon thuis. Lijkt je dat wat?

blauw circuit bord met chip close-up
Freepik

Die typemachine is in ieder geval echt ver verleden tijd. In 2050 hoeft typen misschien wel helemaal niet meer.

blauw circuit bord met chip close-up
Freepik

Stel je voor: AI doet je onderzoek, schrijft een korte samenvatting en daaruit trek jij je conclusies. Die schrijf je niet op, maar dénk je gewoon. Een chip in je brein zorgt ervoor dat het netjes in een bestand komt, of in de cloud. Klaar!

Vraagteken blauw

Wat denk jij?

Hoe ziet studeren er uit in 2050?

Bekijk een ander verhaal en vind meer uit: