De wereldbevolking groeit en de manier waarop we nu ons eten maken, werkt steeds minder goed. Wat nu?
Kweekvlees
Een van de oplossingen is kweekvlees. Dat is vlees dat in een laboratorium wordt gekweekt uit dierlijke cellen, zonder dat dieren hoeven te worden geslacht. In 2013 werd de eerste kweekvleeshamburger gemaakt.
Of moeten we de lucht in? Stel je voor: een wereld waar tomaten aan wolkenkrabbers hangen en sla groeit in betonnen jungles. Dát zou een hoop ruimte schelen.
Groene flats
Er zijn al een aantal bedrijven die zo eten verbouwen. In New Jersey en San Francisco verbouwen verticale boerderijen verschillende bladgroenten in een soort groenteflats.
In Nederland is het ook geprobeerd. Op het dak van de oude Philips-fabriek in Den Haag staat een kas. Deze grootste stadsboerderij van Europa, met zes verdiepingen stadslandbouw en een viskwekerij, ging helaas failliet. Nu is het een evenementenlocatie en zitten er allerlei duurzame ondernemers in het pand.
Er zijn dan ook een aantal nadelen. Zo zijn niet alle gewassen geschikt voor verticale landbouw. Het is vooral handig voor bladgroenten en kruiden, maar minder voor grotere planten of gewassen die veel ruimte nodig hebben.
Misschien dat dit in de toekomst opgelost kan worden door planten zo te manipuleren dat ze kleiner worden. Of dat ze beter tegen de omstandigheden in de verticale boerderijen kunnen.
Een ander idee is om de manier te verbeteren waarop planten water en voedingsstoffen krijgen. Of om efficiënter licht te leveren, waardoor het makkelijker wordt om meer soorten planten te kweken. Wat denk jij, is dit dé oplossing voor het voedselprobleem?