Ga direct naar: Hoofdinhoud
Kroppen sla
Phuc Long, Unsplash

De wereldbevolking groeit en de manier waarop we nu ons eten maken, werkt steeds minder goed. Wat nu?

Kweekburger op papier
Kweekburger, Rijksmuseum Boerhaave

Kweekvlees

Een van de oplossingen is kweekvlees. Dat is vlees dat in een laboratorium wordt gekweekt uit dierlijke cellen, zonder dat dieren hoeven te worden geslacht. In 2013 werd de eerste kweekvleeshamburger gemaakt.

Midjourney 5.2 gegenereerd beeld van vertical farm in een stad in de nacht.
Freepik, AI gegenereerd

Of moeten we de lucht in? Stel je voor: een wereld waar tomaten aan wolkenkrabbers hangen en sla groeit in betonnen jungles. Dát zou een hoop ruimte schelen.

Daarnaast kost verticale landbouw ook minder water en meststoffen. Andere voordelen: Je kunt het hele jaar door voedsel produceren en het eten groeit dichtbij waar het wordt gegeten. Dat scheelt transport en zorgt voor verser eten.

kroppen sla in kamer
wirestock, Freepik

Groene flats

Er zijn al een aantal bedrijven die zo eten verbouwen. In New Jersey en San Francisco verbouwen verticale boerderijen verschillende bladgroenten in een soort groenteflats.

“Out there, in nature, we don’t have control over sunlight, rainfall. Here, we are giving plants what they need to thrive.”

Marc Oshima, mede-oprichter van AeroFarms
Kas op het dak van de New Farm, leeg
The New Farm

In Nederland is het ook geprobeerd. Op het dak van de oude Philips-fabriek in Den Haag staat een kas. Deze grootste stadsboerderij van Europa, met zes verdiepingen stadslandbouw en een viskwekerij, ging helaas failliet. Nu is het een evenementenlocatie en zitten er allerlei duurzame ondernemers in het pand.

planten in witte bakken vertical farming
Fanjianhua, Freepik

Er zijn dan ook een aantal nadelen. Zo zijn niet alle gewassen geschikt voor verticale landbouw. Het is vooral handig voor bladgroenten en kruiden, maar minder voor grotere planten of gewassen die veel ruimte nodig hebben.

planten in witte bakken vertical farming

Misschien dat dit in de toekomst opgelost kan worden door planten zo te manipuleren dat ze kleiner worden. Of dat ze beter tegen de omstandigheden in de verticale boerderijen kunnen.

Vraagteken lichtblauw

Een ander idee is om de manier te verbeteren waarop planten water en voedingsstoffen krijgen. Of om efficiënter licht te leveren, waardoor het makkelijker wordt om meer soorten planten te kweken. Wat denk jij, is dit dé oplossing voor het voedselprobleem?

Bekijk een ander verhaal en vind meer uit: