Ga direct naar: Hoofdinhoud
zwartwitfoto silhouet in de regen
Apasaric, Pexels

Je zal het altijd zien: net als jij de deur uit gaat, begint het te regenen. En dat terwijl de weerapp zei dat het droog zou blijven. 

KNMI weerstation uitleg
©KNMI

In Nederland zijn er 48 automatische weerstations, die continu het weer monitoren. Deze weerstations gebruiken apparaten die gebaseerd zijn op uitvindingen van lang geleden.

apparatuur voor weersvoorspellingen
Rijksmuseum Boerhaave

Zoals deze drie: de barometer voor het meten van luchtdruk, de thermometer voor temperatuur en hygrometer voor luchtvochtigheid!

satelliet van SpaceX gefotografeerd van bovenaf, met kustlijn op de achtergrond
SpaceX, Unsplash

Meer observaties nodig

Deze apparaten monitoren de temperatuur op de grond of op zee. Maar om het weer goed te voorspellen heb je veel meer nodig. Daarom zijn er satellieten de ruimte ingestuurd om van bovenaf naar het weer te kijken.

Hoeveel satellietten observeren op dit moment het weer op Aarde?

Maar dat is nog steeds niet genoeg! Het liefst hebben we ook data over het weer midden in de lucht. En het is nog best lastig om daar te komen. Hoe zit onze atmosfeer eigenlijk in elkaar?

Ballonoplating ozonsonde, door Tineke Dijkstra
©KNMI/Tineke Dijkstra

Om het weer te meten in hogere luchtlagen gebruiken we weerballonnen. Elke dag worden er ballonnen opgelaten met een barometer, thermometer en hygrometer.

Gegenereerd met AI, Freepik
Gegenereerd met AI, Freepik

Alle observaties over het weer worden door supercomputers samengevoegd. Deze computers berekenen uit al de data de kans op regen, wind en zon.

Illustratie kanikeenkortebroekaan.nl
Kanikeenkortebroekaan.nl, Timo Klok. Illustratie door Michiel ten Horn

En al die kansberekeningen worden uiteindelijk gebruikt voor het weerbericht. Maar als je niet álles heel precies meet... kan het weer toch net anders uitpakken.

Sonnenborgh, Utrecht KNMI
Het KNMI begon in 1854 op de Sonnenborgh in Utrecht, foto van KNMI

Sinds de oprichting van het Koninklijke Nederlandse Meteorologisch Instituut (KNMI) in 1854 kunnen we steeds preciezer het weer voorspellen. Het KNMI weet vandaag al of het over twee weken regent. Dat is best knap!

Akkerland met bos
Alexfu, Pexels

Sommige mensen willen nog verder in de toekomst kijken. Hoe handig is het als een boer zich in januari al kan voorbereiden op een droge zomer?

Persoon kijkt op computer
Adam Nowakowski, Unsplash

Nederlandse start-ups proberen het toekomstige weer te voorspellen met AI. Er wordt daarvoor naar veel meer data gekeken: naar zoutgehalte van de zee of naar bodemvocht. Misschien voorspelt dat ook wat het weer gaat doen, denken zij.

twee mensen onder paraplu in stad
Alexis B, Pexels

Maar AI-modellen kunnen niet precies voorspellen of het straks boven jouw hoofd gaat regenen. Dat kan (nog) niemand met 100% zekerheid uitrekenen.

Vraagteken lichtblauw

Wat denk jij?

Hoe kunnen we nóg preciezer het weer voorspellen?

Bekijk een ander verhaal en vind meer uit: