Ga direct naar: Hoofdinhoud

De een zijn kapotte auto is de ander zijn… stroom?

Zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Dat is het doel van Roland van der Hei (38). Samen met zijn vriendin en twee dochters (7 en 9 jaar) woont Roland in een tiny house gemaakt van duurzame materialen. Daar heeft Roland een slimme manier bedacht om helemaal energieneutraal te leven. Hij hergebruikt de accu’s van elektrische auto’s om de energie van zijn zonnepanelen op te slaan. Hoe dat werkt? En of dit ook iets voor jou kan zijn? Dat lees je hier!

Jaike Reitsema

Freelance redacteur

Zo autonoom mogelijk

Waarom ben je begonnen met deze manier van energie opwekken?

“Vooral uit idealisme. Ik vind het heel onlogisch dat we ons als Europa zo afhankelijk maken van gas en olie uit landen als Rusland. Als zij iets bepalen, heeft dat zoveel gevolgen voor ons. Kijk alleen al naar hoeveel mensen afgelopen jaar in de problemen raakten door hun elektriciteitsrekening.”

“Daarom wil ik zo autonoom mogelijk zijn. Het aanleggen van zonnepanelen is daarbij de eerste stap. Maar zonder een manier om de energie die je opwekt op te slaan, ben je nog steeds afhankelijk. Je geeft dan namelijk de stroom die je opwekt aan het net, om het er weer af te halen als je energie verbruikt. Dan kan je nog zoveel zonnepanelen op je dak hebben, maar als het net uitvalt ben je nog steeds de klos. Daarom begon ik met het gebruiken van accu’s uit elektrische auto’s.” 

Luchtfoto van het tiny house, gemaakt door Roland van der Hei.

De dubbele tiny house van Roland en zijn familie
Ik doe het echt vanwege het circulaire aspect.

Idealisme

Hoe gaat dat in zijn werk?

“Met onze zonnepanelen wekken we genoeg op om ongeveer 10 uur per dag elektriciteit te hebben. Dat is al heel wat, alleen moet je ‘s avonds wel energie van het net gebruiken. Door een accu te gebruiken kan je deze energie langer opslaan en later gebruiken, zo’n 1 à 2 dagen. Het voordeel is dat je alleen de energie verbruikt die je zelf opwekt. Zo maak je dus nauwelijks gebruik van het net, en dus de energie van fossiele brandstoffen.” 

En waarom doe je dat met de oude accu’s van elektrische auto’s?

Dat is een beetje begonnen als hobby. Ik kocht een kapotte elektrische scooter om te repareren. Toen kwam ik erachter dat de accu nog heel goed was, en van het een kwam het ander. Soms wordt een elektrische auto na een ongeluk afgeschreven, terwijl de accu nog heel nieuw is. Zonde! 

“Ik doe het echt vanwege het circulaire aspect. Want eerlijk te zijn is het niet echt goedkoper dan een thuisaccu uit China. En je moet wel weten wat je doet, anders kunnen ze een brandgevaar vormen. Business gezien is het dus niet heel voordelig. Ik installeer ze ook bij andere mensen, en dat zijn eigenlijk allemaal mensen die het doen voor het milieu of om autonoom te zijn.” 

Helemaal zelfvoorzienend?

Lukt het jullie om helemaal zelfvoorzienend te zijn?

“Helaas nog niet helemaal. Dat komt doordat je met zonnepanelen natuurlijk afhankelijk bent van wanneer de zon schijnt. Wel zijn we energieneutraal. Dat betekent dat je net zoveel energie opwekt als dat je gebruikt. In de zomer wekken we meer energie op dan we gebruiken en zetten we dat op het net, en in de winter neem je weer energie terug van het net. 

“Wel ben ik aan het kijken naar een manier om in onze woongemeenschap meer huishoudens aan te sluiten aan één accusysteem. Dat is voordeliger omdat je meer energie opwekt, en dat beter verdeeld. Als iemand bijvoorbeeld een weekendje weg is gaat de energie naar een ander in plaats van naar het net. Veel effectiever!” 

Zou je deze manier van energie opwekken aanraden aan anderen?

“Dat ligt heel erg aan iemands redenen om het te doen. Wil je het doen voor het milieu of om minder afhankelijk te worden? Dan zou ik het zeker aanraden. Zonnepanelen zijn een betrouwbare manier om daarmee te beginnen. Prijstechnisch is het vooral interessant als je langer op één plek blijft wonen en dus kan investeren. Want hoe snel je het terug gaat verdienen is heel lastig om te zeggen. Dat ligt aan de politiek, aan de markt en aan hoe erg de energieprijzen heen en weer gaan schommelen. 

Al met al zijn zonnepanelen wel een goede en betrouwbare manier van schone energie. Dus wil je graag onafhankelijk zijn? En iets goeds doen voor het milieu? Dan is dit zeker een goede manier om te beginnen!