Ga direct naar: Hoofdinhoud

Het nieuws lezen, is dat slecht voor het milieu?

Het nieuws volgen is tegenwoordig goed te doen via je telefoon, tablet of laptop. Al gaat dat voor velen nog niet boven de fysieke krant lezen met een kop koffie. Maar, wat is nou beter voor de planeet? 

 

Lily Sophie Maigret

Lily Sophie Maigret

Student Journalistiek, Hogeschool Utrecht

Is er een groot verschil?

Waarschijnlijk is het niet door je hoofd geschoten toen je de krant las, fysiek of online. Toch is er wel degelijk verschil. Zo moet er voor fysieke kranten natuurlijk papier geproduceerd worden, waarbij bomen gekapt moeten worden en water en energie nodig is. Daarnaast moeten de kranten nog gedrukt en getransporteerd worden. Dat belast het milieu ook. Transport en productie van papier heb je bij online nieuws niet, maar daar moet je de datacenters, servers en apparatuur niet vergeten die veel energie kosten. De keren wanneer dit minder schadelijk is, is als er bijvoorbeeld energie uit hernieuwbare bronnen gebruikt wordt!

Daarbij...

Een fysieke krant gooi je elke dag weg, maar papier kan je recyclen. Bij online nieuws is de apparatuur die je gebruikt elektronisch afval. Toch gooi je een tablet, laptop of telefoon pas na een aantal jaar weg. En, het voordeel aan online nieuws is dat het iedereen over de hele wereld kan bereiken, terwijl de fysieke krant daarin beperkingen heeft. Er hoeven geen kranten, of uitgeknipte krantenartikelen verder op de post gezet te worden.

Online nieuws of de fysieke krant?

Beide opties hebben dus nadelen voor het milieu. Maar, uiteindelijk heeft online nieuwsconsumptie over het algemeen een lagere algehele milieu-impact. Hecht jij nou toch veel waarde aan die papieren krant? Kijk dan of je de krant met andere mensen kan delen, zo hoeft niet iedereen een nieuwe krant te kopen.