Ga direct naar: Hoofdinhoud

Hoe maak ik milieuvriendelijk mijn foto’s?

Letterlijk alles vast kunnen leggen is een luxe die er vroeger niet was, al is de laatste tijd de charme van een plaatje in één keer perfect maken in plaats van in honderd keer steeds populairder. Dit door middel van een wegwerp of polaroid camera bijvoorbeeld. Maar waarom is dat? En wat is beter voor het milieu?

Lily Sophie Maigret

Lily Sophie Maigret

Student Journalistiek, Hogeschool Utrecht

Gek op vroeger

De laatste jaren hebben we een bepaalde liefde voor vintage, we gaan thriften voor oude Levi’s broeken, dragen bomberjasjes uit de jaren 80 en gebruiken camera’s van vroeger, om maar wat dingen op te noemen. Bij polaroids is de charme dat je gelijk de foto vast kan pakken, bij een wegwerpcamera is het de verassing wat je vastgelegd hebt en krijg je dat te zien nadat ze ontwikkeld zijn, een digitale camera heeft een ander filter en andere kwaliteit en dan heb je nog de telefoon. De camera van je telefoon is vaak te scherp, en kan deze dingen vaak niet. Daarom zijn er effecten ontwikkeld waardoor het lijkt alsof je foto wel op een van de eerder benoemde camera’s is gemaakt. 

Foto van olympus camera met oude fotorolletjes door Balázs Benjamin, Pexels
Balázs Benjamin, Pexels

Maar, welk van deze opties is het beste voor het milieu? 

Dat is een beetje lastig te zeggen, hangt natuurlijk ook deels van je gebruik af. Daarnaast zijn er ook ontzettend veel variaties op elk van deze camera’s. 

Laten we beginnen bij de wegwerpcamera. Het nadeel bij deze camera is het feit dat de camera geen lange levensduur heeft, dat zit ook al wel in de naam: je werpt ‘m letterlijk weg na gebruik. Dat zorgt ervoor dat als je dit soort camera’s standaard gebruikt, je voor veel afval zorgt. Daarnaast moeten de foto’s ontwikkeld worden door middel van chemicaliën en de filmontwikkeling kan ook milieuonvriendelijk zijn. Hetzelfde geldt voor de analoge camera, al heeft deze camera echter een langere levensduur, wat de camera milieuvriendelijker maakt dan de wegwerpcamera. Bij een polaroid kan het proces van filmontwikkeling overgeslagen worden, maar de filmpaketten die je hiervoor gebruikt zorgen voor vervuiling. De digitale camera is de beste van de vier in dit geval, maar runt soms op batterijen die niet goed zijn voor het milieu. 

Als laatste optie heb je anders nu ook altijd nog je telefoon. Het voordeel is dat je je telefoon voor heel veel verschillende dingen gebruikt, waardoor de behoefte aan andere apparaten minder is! Het nadeel is wel dat mensen best vaak een nieuwe telefoon kopen, wat niet goed is omdat de onderdelen van een telefoon niet milieuvriendelijk gewonnen worden. 

Aesthetisch of milieuvriendelijk?

Als je moet kiezen; ga dan niet voor de wegwerpcamera, en ook niet voor de analoge camera. Ga in plaats daarvan voor een digitale camera of gebruik je telefoon. Bij beide kun je alleen de foto’s printen die je leuk vindt, is er niet veel extra afval en kun je ze langdurig gebruiken.