Ga direct naar: Hoofdinhoud

Laag prijsje in de winkel, hoog prijsje voor de aarde

Je budget is laag, de behoefte aan een leuke kledingkast hoog en dan shop je toch snel bij SHEIN, de H&M of de Zara. En dat ‘snelle’ komt ook terug in de naam van het soort kleding dat ze verkopen: fast fashion. Ofwel, snelle mode. 

 

Lily Sophie Maigret

Lily Sophie Maigret

Student Journalistiek, Hogeschool Utrecht

Wat is snelle mode?

We kennen bijna allemaal de term wel: fast fashion is kleding die zo snel en goedkoop mogelijk geproduceerd wordt en daardoor snel en goedkoop in de winkels ligt. Sommige winkels hebben wel 24 collecties per jaar! Vaak zijn dit trends zoals oversized blazers, of glitter topjes.

 

Alleen, wat maakt fast fashion zo slecht voor het milieu? 

 

Nou, eigenlijk veel factoren. Zo kost het produceren van fast fashion veel grondenergie, water, draagt het bij aan de plasticsoep, vervuilt het grond en water en is er een hoge CO2 uitstoot. Maar hier focussen we ons vooral op: hoeveel energie kost dat nou?

Om het kort te houden: veel. Dat komt door de gewassen die verbouwd moeten worden en stallen die warm moeten worden gehouden. Daarnaast moet olie gewonnen worden voor synthetische kledingvezels. Al die gebruikte energie komt uit fossiele brandstoffen. Bijvoorbeeld olie, kolen en gas. Daarnaast wordt er ook nog energie gebruikt voor het bewerken en vervoeren van kleding. 

Wat kun jij doen? 

Ten eerste, gooi kleding niet zo snel weg! Vind je een trui niet meer leuk? Kijk dan of je misschien een kledingruil kan doen, of doe 'm toch nog een extra keertje aan. Daarnaast is het goed om niet alles nieuw te kopen. Er zijn ook veel parels te scoren op Vinted, of bij een tweedehandswinkel. Wil je toch echt iets nieuws kopen? Kijk dan of je kleding kan vinden die langer meegaat, of bijvoorbeeld gemaakt is van gerecyclede materialen. 

Artikelen