Thermostaat naar Sorel
Dit instrument dient voor het constant houden van de temperatuur van vloeistoffen en etenswaren. Het was eigenlijk een keukenapparaat, bedoeld om te gebruiken bij het bereiden van maaltijden. Alle wanden in het apparaat zijn met elkaar verbonden en grotendeels gevuld met water. Bovenin de verticale wanden bevindt zich lucht boven het water. Het eten waarvan de temperatuur op een constante waarde moet worden gehouden wordt in de bak geplaatst. De twee compartimenten naast de bak dienen om de temperatuur van het systeem te regelen. Het ene compartiment wordt door een olielamp of kolen verwarmd, het water in de wand wordt daarmee op een bepaalde temperatuur gebracht en zal gaan circuleren door de wand. Via het andere compartiment wordt de luchttoevoer geregeld, en daarmee de warmte van de vlam. Door middel van een vlotter die in het water gestoken is kan de luchttoevoer naar het verbrandingsdeel worden afgesloten, al naar gelang de temperatuur van het water en de daaraan gekoppelde uitzetting van de lucht daarboven. Via een andere vlotter kan de watercirculatie worden beïnvloed. Bij temperatuurverhoging zet de druk van de lucht boven het water uit en daardoor worden de vlotters bewogen. Op die manier kan een constante warmte in het systeem worden vastgehouden. Volgens de brochure kan men, als het apparaat aanstaat, weggaan en andere dingen gaan doen, zonder nog op het eten te hoeven letten.
Informatie | |
---|---|
Datum | 1800-1899 |
Formaat | diepte cm, breedte cm, hoogte cm |
Collectie